Novio, Flamenco, Corrida de Toros... - Reisverslag uit Salamanca, Spanje van Mandy Lankveld - WaarBenJij.nu Novio, Flamenco, Corrida de Toros... - Reisverslag uit Salamanca, Spanje van Mandy Lankveld - WaarBenJij.nu

Novio, Flamenco, Corrida de Toros...

Door: Mandy

Blijf op de hoogte en volg Mandy

13 Mei 2009 | Spanje, Salamanca

Okeee dan, weer een paar weken verder, en weer wat ervaringen rijker. Johan is langsgekomen, wat natuurlijk sowieso superleuk was, ik heb flamenco gezien en zelfs een stierengevecht! Even terugspoelen…

Vorige week donderdag ben ik met de bus naar Madrid gegaan om Johan op te halen. Dat was nog best wel spannend zo in m’n eentje, terwijl ik (nog steeds!) geen vloeiend Spaans kan… Maargoed, ben uiteindelijk op het vliegveld aangekomen, en na de gelukkige hereniging zijn we in de stad op zoek gegaan naar een hotel.
De volgende dag was ik van plan heeeel Madrid aan Johan te laten zien (wat ik ervan kende dan van onze excursie), maar ik had er geen rekening mee gehouden dat we met zware tassen moesten zeulen. Na een ‘typisch Spaans’ ontbijt, met churro’s (ja) en een €uroknaller bij McDonalds (nee), zijn we dus maar meteen richting park gegaan. Na een lekker chilldagje dus zijn we savonds met de bus teruggegaan naar Salamanca, omdat het vrijdag was en er natuurlijk iemand ingewijd moest worden in het nachtleven hier :p

Zaterdag zijn we even naar het winkelcentrum geweest (arme Johan, met 5 chicas), en savonds naar een soort kermis-idee bij de stierenarena in Salamanca. Daar werd eerst voetbal gekeken en daarna flamenco gedanst. Tenminste, dit werd ons beloofd, nou we zijn gaan kijken en het viel een beetje tegen. Zoals je ook op de foto’s kunt zien, bestonden de flamencodanseressen voornamelijk uit oudere vrouwen in dan wel niet mooie jurken die een beetje ronddraaiden haha. Niet echt zoals ik het voor me zag. De flamenco-dansende kindjes waren nog het leukst om te zien ;) (zie ook foto’s).

Maandag was de eerste schooldag van het nieuwe niveau, ik zit nu in 1B: basisniveau. Mijn klas bestaat nu uit zeven mensen, waaronder maar liefst één jongen. Heb nog steeds dezelfde lerares, maar die is echt leuk dus das niet zo erg. Die avond zijn we met z’n allen (Johan en de chicas dus) gaan Chinezen. Ook een hele ervaring, om bij de Chinees te gaan eten met Aziaten (waaronder ook één Chinees meisje). Wel handig want die kan natuurlijk alles vertalen en vragen haha.
Dinsdag zijn we smiddags met de klas (+ Johan) naar de kathedraal van de stad gegaan. Eindelijk, dat stond al heel lang op de planning maar het was steeds slecht weer op dinsdag (dan is het gratis :p ).
De donderdag erop hebben we onze eerste salsales gehad! We hebben namelijk besloten een maand lang salsalessen te gaan volgen, wel zo exotisch. Zeer lastig wel, alles in het Spaans, en de leerlingen (waarvan de helft oude mensen) natuurlijk ook… Maarja, goed om te oefenen en natuurlijk leuk om te doen!

En zaterdag dan weer naar Madrid gegaan, dit keer om naar een heus stierengevecht te gaan! We vertrokken al om 9.00 sochtends, wat betekende dat we daar om een uur of 12 aankwamen. Overdag hebben we dus eerst een beetje gegeten en geshopt, en om 6 uur dus richting de arena (Las Ventas, de belangrijkste van Spanje). Om 19.00 begon het spektakel, en wauw, om die eerste stier vermoord te zien worden was echt verschrikkelijk! Zoals Kim het zo mooi zei: ik voelde me als een vegatariër tussen een bult bloeddorstige carnivoren :p Voor de geïnteresseerden, hier een overzicht van één gevecht (met één stier dus):
Ronde 1: de stier komt de arena binnen en wordt een beetje gek gemaakt door een aantal toreros met roze doeken (de rode komt later pas).
Ronde 2: er komt een man op een paard (in harnas) de arena binnen. De stier moet daar naartoe gedreven worden en zodra dat gelukt is steekt de paardenman een meterslange lans tussen z’n schouderbladen. Achteraf las ik dat zo zijn nekspieren kapotgemaakt worden, waardoor het beest niet meer omhoog kan kijken (= makkelijker voor de torero).
Ronde 3: Er worden haken in de rug van de stier gestoken, 2 aan 2. Weet niet of dat nog een speciale functie heeft.
Ronde 4: de torero waar het om gaat is alleen in de ring met de stier, daagt em nog een beetje uit (met rode doek dit keer), en als de tijd rijp is, krijgt ie een speciaal zwaard waarmee hij em tussen z’n schouders moet steken. Blijkbaar wordt ie zo door z’n hart gestoken, heel gruwelijk allemaal.
Maar het is echt raar hoe snel het went, heel slecht eigenlijk. Ik heb er dus echt 6 dood zien gaan daar! En voor die Spanjaarden is het de normaalste zaak van de wereld, in de pauze kwam er brood, chorizo en wijn tevoorschijn en werd het bijna gezellig op de tribune. Het was bij tijden ook nogal spannend, één torero werd omvergegooid (door de stier dus), en ééntje belandde zelfs bovenop zn hoorns! Die ging wel meteen weer verder en stak ook in één keer de stier dood, dus hij was echt de held van de avond. Vandaar ook de witte zakdoeken op de foto, dat betekent dat het publiek heeft ‘genoten’ van de wedstrijd.

Tot zover mijn afgelopen avonturen in Salamanca (en Madrid), nog maar anderhalve week hier en dan ga ik alweer verhuizen!
Foto’s vind je hier: http://www.mijnalbum.nl/Album=L6ZL8MLU
En tot slot: Johan, bedankt voor de gezelligheid, we missen je hier nu al Johan Hou :p
En papa, succes met je genezingsproces enzo… Eigen schuld, dikke bult, maar toch erg vervelend en ik leef met je mee!

Liefs uit Spanje! xx

• 13 Mei 2009 - 15:55

Nikky:

Jeej! ben ik nou de eerste?:D

Leuk verhaal weer.. had niet in de gaten dat je nogmaar 1.5 week daar bent joh! De tijd gaat snel. Je gaat daarna toch biertjes tappen in het hotel? :D

Fijn ook dat Johan naar je toe is gekomen. Even iemand die toch wat dichterbij je staat.

Hoe is het verder? Nogsteeds verslaafd aan die cheetos? ;)

Liefsxx

Nikky ( en Leroy, want hij wil persee dat ik zijn naam erbij zet;) )

• 13 Mei 2009 - 16:51

Thuisfront:

Je maakt zo wat mee in een paar weken tijd!! Wel lachen om met Chinezen te gaan chinezen. Hadden ze ook stier op de menukaart staan. Hoop van niet anders eet je misschien ook een stier uit de arena. (alleen dat laatste woord al, ba ba ba).

Geniet die paar daagjes nog maar in Salamanca want daarna moet er weer gewerkt worden denken wij!! Alvast heel veel succes met je vliegreis!!

Veel succes ook in klas 1B, maar zo te lezen red je jezelf wel.

Tot horens of tot lezens.

• 13 Mei 2009 - 17:26

Annelie:

Hee chica!

Dat is weer eventjes geleden.. Ben namelijk op vakantie geweest en daar was geen mogelijkheid tot internet ;)
    Maar een leuk verhaaltje weer :) Alleen die stieren.. bah bah.. Fijn om te horen dat alles zo goed gaat daar! En er wordt nog steeds flink gestapt dus ;) Je hebt hier alleen wel Puberpop moeten missen gisteren ;) Maar dat zal nu vast in het niets vallen met dat uitgaan daar ;)

Nou meid, veel plezier en succes nog daar!
    En tot de volgende keer!

Liefs Annelie

• 13 Mei 2009 - 19:07

Anita:

Hoi Mandy,
    Ik lees dat je weer veel hebt meegemaakt.
    OOO en dat stierengevecht, ik dacht dat dat niet meer mocht maar helaas toch wel.Wat erg en dan zeker voor die stieren.
    Ik ben er even een beetje van ontdaan zeg.
    Nog veel leerplezier anderhalve week en dan laten zien wat je geleerd hebt.
    succes, groetjes de van Hoofjes.

• 13 Mei 2009 - 19:47

Lisette:

Ha Mandy!

Weer een leuk verhaal! Alleen van die stieren vind ik wat minder, klinkt best eng en zielig! Maar geniet nog van de laatste anderhalve week in Salamanca! :D

Kuskus!

• 13 Mei 2009 - 20:58

Nikki:

Meisjee:D
    Was wel blij je weer gesproken te hebben haha! Zo lang niet meer gedaan!

Het klinkt wel erg gezellig... maar die stierengevechten... aj aj... dat lijkt me echt verschrikkelijk!!!

Veel plezier en succes nog met de laatste loodjes

Liefs (F)

• 15 Mei 2009 - 16:26

Irene:

Cultuur of niet, toch vind ik het zielig voor die stieren :( Maar wel weer een leuk blogje :D

• 15 Mei 2009 - 17:04

Lankie's:

Heey mandy,

Fijn dat je een leuke tijd hebt gehad met Johan, Maar wat zielig voor die stieren Jeetje.....
    geniet van je laatste paar dagen en wij blijven je volgen.

Lieve groet uit ons mooie Brabant.

• 20 Mei 2009 - 09:43

Meike:

Hooi!
    Zo, dus je gaat al bijna weg uit Salamanca!
    Jij hebt wel echt keiveel leuke dingen meegemaakt :D.
    Dat stierenvechten is wel echt zielig, maar lijkt me ook wel weer gaaf want dat is natuurlijk het toppunt van de Spaanse cultuur ;)
    Nu ga ik nog even je foto's kijken!
    Heeel veel groetjes uit Nijmegen en alvast succes in het hotel!
    xxxx